Index půdní vláhy


                    
0102030405060708090100
Modelovaná půdní vlhkost v %

Tato mapa zachycuje situaci v neděli 26.01.2025 (informace odrážejí změny v období od pondělí 20.01.2025 do neděle 26.01.2025)


Na většině území Evropy v důsledku zamrznutí půdy nebo sněhové pokrývky aktuálně nejsou data o hodnotách indexu půdní vláhy dostupné. Tam, kde jsou data k dispozici, jako je Francie či severozápad Německa a část Polska jsou hodnoty převážně vysoké, zejména v povrchové vrstvě. Na jihu Francie, stejně jako v Itálii a na pobřeží Jaderského moře, jsou hodnoty nižší.

 Více informací ZDE.

 

Mapa vzniká díky podpoře mezinárodního projektu DriDanube, který je spolufinancován Evropskou unií (ERDF, IPA).

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.