Deficit půdní vláhy [mm]
-100 | -80 | -60 | -40 | -20 | -5 | 5 | 20 | 40 | 60 | 80 | 100 |
V povrchové vrstvě (0–40 cm) jsou i nadále zásoby vody v rámci republiky relativně nižší a oproti minulému týdnu i nadále klesají. Na většině území se pohybují v intervalu (-5) až 5 mm. V pásu od Prahy po jižní hranice, také na Pardubicku, Olomoucku, Ostravsku a na Jihu Moravy jsou hodnoty ještě nižší, v intervalu (-20) - (-5)mm.
V hlubší vrstvě (40–100 cm) se stav zásob vody oproti minulému týdnu výrazně nezměnil- v rámci republiky jsou nejvyšší v oblasti severozápadně od Prahy, kde je na tomto území 20-40 mm kladná odchylka od obvyklé zásoby vody v půdě a naopak nižší hodnoty pozorujeme severovýchodně od Brna a na Ostravsku.
V rámci půdního profilu (0-100 cm) zásoby vody na celém území oproti minulému týdnu také poklesly. Vyšší zásoby vody v půdě jsou i nadále ve Středních Čechách, na západ od Prahy. Naopak nejnižší zásoby vody pozorujeme severně od Brna a také v pásu od Olomouce po Hodonín, na Ostravsku a na Pardubicku.
Dle zpráv kolegů z ČHMÚ je vodnost na většině vodních toků v Západních a Východních Čechách nadnormální, na zbytku území Čech je spíš normální, v povodí Vltavy i podnormální. Co se týče Moravy- na východě a v Podyjí pozorujeme vodnost spíš normální, na zbytku území spíš vodnost nadnormální, no lokálně, zejména na jihu Moravy i podnormální. Hladiny vodních toků jsou převážně setrvalé nebo mírně kolísaly. Průtoky jsou v porovnání s dlouhodobými únorovými průměry podprůměrné až průměrné a pohybují se většinou od 40 do 100 % únorových hodnot.
V celém profilu do 1 m se k 02. 01. vyskytuje deficit na max 30 % území. Data korespondují i s měřenými hodnotami v síti stanic ČHMÚ a potvrzují to i ekosystémové stanice CzechGlobe.
týden
Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.
Aktuality
-
3. 2. 2025
Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství
Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).
Publikace je volně ke stažení. -
2. 2. 2025
Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť
Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.