Relativní nasycení půdy


Nedostatek vláhy
                   
010203040506070 90100
0 = bod vadnutí; 50 = bod snížené dostupnosti; 100 = polní kapacita

V povrchové vrstvě půdy (0–40 cm) hodnoty relativního nasycení půdy oproti minulému týdnu ve sledovaných oblastech mírně poklesly, no i nadále se udržují vysoké. Aktuálně se většina území nachází v hodnotách nad 90 %. Na Olomoucku, v okolí Prahy, na Pardubicku a také v pásu od prahy po jižní hranice území jsou hodnoty o něco nižší a to v intervalu 70-90 %. Hodnoty na jihu Moravy se i nadále pohybují ještě níž, v rámci republiky jsou nejnižší na Znojemsku, kde se pohybují intervalu 50-60 % a postupně na sever k Brnu mírné rostou do 70 nasycení.
V hlubší vrstvě (40–100 cm) se hodnoty relativního nasycení půdy oproti minulému týdnu téměř nezměnily. Veliká část území zůstává v této vrstvě v hodnotách intervalu 90-100 %. Ve Středních Čechách, Ostravsku a na převážném území Moravy jsou hodnoty o něco nižší v intervalu 60-90 %, na Ústecku, Olomoucku a Brněnsku v intervalu 60-70 %, na Znojemsku i pod 60 %
V celém profilu (0–100 cm) zůstávají hodnoty relativního nasycení půdy oproti minulému týdnu taky mírně poklesly, hlavně na jihu Moravy a také v okolí Prahy. Obecně se udržuj ale na většině území ještě pořád vysoké v intervalu 90-100 %, s výjimkou jihu Moravy (zejména Znojemsko a Břeclavsko), kde dlouhodobě hodnoty pozorujeme nižší, než v ostatních částech republiky, se pohybují v intervalu 50-60 %.

Monitorujte sucho

Vyplněním expertního dotazníku získáte přístup k desetidenní předpovědi relativní vlhkosti půdy aktualizované každých 24 hodin.

Aktuality

  • 3. 2. 2025

    Nová kniha Podnebí, počasí a zemědělství

    Tým Intersucho publikoval knihu Podnebí, počasí a zemědělství (2025).

    Publikace je volně ke stažení.

  • 2. 2. 2025

    Je pivo v ohrožení? Klimatické změny mění jeho chuť

    Globální oteplování se podepisuje na nižší produkci ječmene i chmele, které ovlivňují chuťový profil piva. O výzvách, kterým nápoj oblíbený nejen u Čechů, čelí, informuje BBC s odkazem na studii Ústavu výzkumu globální změny AV ČR. „Komplexní chuť piva ovlivňuje nejen chemické procesy v průběhu vaření, ale zejména vstupní ingredience – chmel, ječmen a kvasnice. Produkce prvních dvou komodit je ohrožena klimatickou změnou a větším suchem, podle Miroslava Trnky bude čím dál obtížnější vypěstovat takzvaný ušlechtilý chmel, který se k vaření piva využívá v Evropě po staletí. Celý článek pro Novinky.cz (včetně odkazu na článek BBC) je k dispozici ZDE.